facebook twitter googleplus delicious

Modul de plata

 

 

PayPal este astazi aproape sinonim cu plata prin internet. Acest sistem iti permite sa cumperi in siguranta produse si servicii cu ajutorul retelei mondiale de computere, fie ca e vorba de accesarea de magazine virtuale (e-shop), site-uri de licitatii (cum e eBay) sau orice alte zone unde este necesara plata on-line.

De ce e atit de popular? Din mai multe motive:

 • a aparut ca o reactie la multiplele probleme pe care le are transmiterea datelor esentiale ale cartilor de credit sau de debit in timpul platii on-line (aceste date pot fi interceptate de hackeri si folosite ulterior, pentru fura sau utiliza banii de pe cartea ta de credit)
 • e  usor de folosit
 • de la lansarea serviciului acum aproape zece ani, acest sistem de plata s-a dezvoltat vertiginos, ajungind sa fie foarte raspindit intre comerciantii de pe web
 • poseda multiple facilitati de transfer al banilor, inclusiv intre doua conturi de PayPal, automatizari ale platilor, etc.

Indiferent daca esti un simplu utilizator sau un comerciant, PayPal este o solutie la care trebuie sa te gindesti. De multe ori, comerciantii aleg ca unica modalitate de plata PayPal, cum este cazul seminariilor tinute in septembrie 2008 de catre Nik Halik in Romania. De aceea m-am gindit ca e bine sa va prezint citeva date despre utilizarea acestui serivciu.

 

Avantaje ale folosirii PayPal

 • la deschiderea contului, pentru o singura data, trimiti datele cartii tale de credit/debit In acest fel datele  nu trebuie trimise de fiecare data cind cumperi ceva pe internet, reducind foarte mult probabilitatea ca acestea sa fie interceptate de catre un hacker
 • ai la dispozitie serviciul PayPal Buyer Protection Policy (Politica de protectie a cumparatorului) care iti permite, in 45 de zile de la achizitionarea produsului sau serviciului, prin utilizarea PayPal, sa reclami faptul ca acesta nu a fost furnizat in conditiile prezentate pe site-ul de unde ai cumparat (calitativ sau cantitativ). Pentru a nu fi tentat sa abuzezi de acest serviciu, PayPal are in functiune Seller Protection Policy prin care comerciantii au parte de o protectie similara contra tentativelor de excrocare pornite de la clienti.
 • daca doresti o protectie suplimentara, poti achizitiona sistemul optionat al cheii de siguranta, care este furnizata de un dispozitiv pe care il primesti de la PayPal. Aceasta functiune se poate folosi si la accesarea conturilor de eBay
 • cumpararea on-line se face mai rapid din cauza usurintei metodei de plata

Cum functioneaza sistemul

 1. iti infiintezi un cont de PayPal
 2. il alimentezi prin transfer bancar din contul tau (functiune care nu se poate accesa pentru un cetatean roman) sau direct de pe cartea de credit (mai usor)
 3. platesti din contul PayPal la comerciantii care afiseaza aceasta posibilitate
 4. te poti folosi de PayPal prin intermediul PayPal plug-in pentru a plati chiar si la comerciantii care nu au implementat acest sistem de plata

De asemenea exista posibilitatea de a utiliza PayPal chiar si cu ajutorul telefonului mobil!

Ce poti face cu PayPal

 • platesti la comerciantii si furnizorii de servicii care agreeaza sistemul
 • trimiti bani oriunde in lume la prieteni sau rude care au un cont PayPal
 • poti colecta bani in diferite actiuni (caritabile, organizare de evenimente, inclusiv cele personale cum sint petrecerile sau intrunirile)
 • poti primi bani de la clienti. Singura necesitate este ca persoana de la care ceri bani este sa aiba un cont PayPal
 • pentru comercianti exista o multitudine de posibilitati de a folosi sistemul in relatia cu clientii
 • poti retrage banii primiti prin PayPal in contul sau cardul de unde trimiti in mod obisnuit bani ca sa alimentezi contul PayPal

Cum iti deschizi un cont PayPal

 1. accesezi site-ul PayPal
 2. selectezi functiunea de Sign Up
 3. selectezi tara (Romania) si limba (nu e disponibila Romana…)
 4. pentru cei care utilizeaza PayPal doar pentru a cumpara, selectezi obtiunea PERSONAL
 5. furnizezi datele personale (nume si prenume, adresa, etc.)
 6. furnizezi datele pentru acces (adresa de email, parola)
 7. setezi  modalitatile de recuperare a parolei

ATENTIE:
Personal va recomand sa folositi o adresa de email sigura (de la un domeniu pe care il gazduiti sau de la o firma unde platiti o casuta de email) mai putin din locurile unde casuta Dvs. poate fi citita de altii. Dar in principiu si o casuta de email la un serviciu gratuit (cum e yahoo.com) e suficienta.

Exista o functiune prin care poti adauga mai multe carti de credit, alta care iti asigura autentificarea cartii de credit. Ai posibilitatea sa vezi toate tranzactiile pe care le faci in contul PayPal (History).  Si multe altele.

In concluzie

Pentru a detine un cont PayPal activ, care va permite plata in siguranta prin internet, trebuie sa aveti:

 1. o adresa de email valida
 2. un card de credit sau de debit valabil
 3. bani in contul de card

Surse de informatii:

paypal.com
wikipedia.com